Výroční zpráva 2009

31. 1. 2010

Rok 2009 byl pro naše centrum úspěšný. Jednak oslavilo první narozeniny a 13.5.2009 se stalo členem sítě mateřských center. Síť za nás vyjednává lepší podmínky pro fungování a také za nás lobuje při vyhlašování dotačních titulů v rámci jihomoravského kraje. Pod vedením sítě jsme se zúčastnili „Jednání u kulatého stolu s představiteli obcí a zástupců jihomoravského kraje“, regionálního setkání v Černé hoře a v prosinci vánočního posezení s hejtmanem jihomoravského kraje Michalem Haškem, během kterého naše centrum získalo certifikát „Společnost přátelská rodině“.

Během roku jsme podali celkem čtyři žádosti o dotace. Jednu jsme získali od obce Kučerov již v lednu, a to ve výši 10.000 Kč a na konci roku nám byla schválena druhá dotace od Jihomoravského kraje a to výši 30.000 Kč a tak se mohou děti těšit na terapeutický bazén s míčky a molitanovou stavebnici.

Tak jako každoročně jsme pořádali řadu akcí pro děti a veřejnost. První akcí v roce byl únorový karneval. Poté se již děti začaly připravovat na velikonoce a to tím, že si během sobotní dílničky mohly ozdobit vajíčka, perníčky a uplést pomlázku. Koncem dubna jsme uspořádali výlet do Pelhřimova. Výletu se zúčastnili i mladí hasiči z Hlubočan a můžeme říci, že i když byla účast malá, výlet stál za to. Navštívili jsme nejen muzeum rekordů a kuriozit, ale také muzeum strašidel. Po výletě následovalo tradiční pálení čarodějnic, které jsme poprvé uspořádali na zahradě mateřského centra. Začátkem května jsme připravili sobotní procházku nazvanou: „Poznejme své okolí – Větrníky“. Po cestě nás provázel pan Svatopluk Vystavěl, který je členem Mysliveckého sdružení Kučerov a dělal nám přednášku o přírodě a zvířatech. Na den dětí proběhlo tradiční sportovní odpoledne plné her. Na hody pomohl naše centrum obci Kučerov uspořádat výstavu fotografií a exponátů z historie obce. Účast na výstavě předčila naše očekávání a pro velký ohlas jsme ji museli opakovat. Výstavu nám pomohli zrealizovat Svatopluk Vystavěl a Libor Mašek. Pro lepší start do školního roku jsme pro děti připravili na poslední prázdninovou neděli „Cestu za pokladem.“ Program obohatili policisté ČR a naši dobrovolní hasiči, kteří dětem ochotně ukázali techniku. Podzim jsme si zpestřili výletem do Dinoparku a tradiční drakiádou. Nemohl chybět také oblíbený lampionový průvod a mikulášská nadílka. Aby maminky nepřišly zkrátka připravili jsme pro ně prezentaci výrobků společnosti Hero, kde se dozvěděly plno informací o zdravé výživě a také měly možnost některé výrobky ochutnat. Doufáme, že se nám podobné akce podaří uspořádat i v dalším roce.

Na závěr bychom chtěli poděkovat Jihomoravskému kraji, Obci Kučerov, Martinu Štěpánkovi a všem sponzorům a dobrovolníkům za projevenou podporu, ať účastí nebo peněžní hodnotou. Jeden velký dík patří SDH Kučerov a TJ Kučerov, že s námi tyto akce pořádají.